mandag 31. august 2009

KAPITTEL 3
REPETISJONSOPPGAVER

1.
Hva er en strategi?
Det kan være et skriftlig dokument som beskriver hvordan virksomheten skal gå fram for å oppnå det en ønsker.
- Strategi er et uttrykk hentet fra militæret, som henspiller hvordan man bør planlegge en operasjon.


2.
Hva er forskjellen mellom en kommunikasjonstrategi og en informasjonsplan?
Strategi går ut på å ha en plan for hvordan målet skal oppnås, mens en informasjonsplan er fasene i en strategi, hvordan man for eksempel skal gå fram.

3.
Hva kaller man de ulike fasene i en kommunikasjonsplan?
Forankring, situasjonsanalyse, planlegging av tiltak, gjennomføring og evaluering.

4.
Hva er viktig i de ulike fasene?
Forankring: virksomheten skal ha et klart mål med strategien, og at alle som arbeider der, bør kjenne til målet og være involvert i prosessen.
Hva vil vi kommunisere? Hva vil vi oppnå?


Situasjonsanalyse: SWOT-analysen er en populær metode, som står for Strengths, Weakness, Opportunities and Threats. under styrker skriver man en liste over virksomhetens sterke sider og under svakheter virksomhetens svake sider.
Hvordan kan man utnytte styrkene og mulighetene, og gjøre noe med svakhetene og truslene?


Planleggingsfasen: her konkretiseres målene som ble diskutert i forankringsfasen. Hva vil vi oppnå?
Planen omfatter hovedmål og ett eller flere delmål. hovedmålet kan være at man "ønsker å bli den ledende bedriften i Norge" på sitt område. delmålene kan være at man ønsker at kundene skal være trofaste osv.
Ut fra måldefinisjonen kan man planlegge tiltak, som hvilke målgrupper man vi nå: foreldre, barn, unge, kvinner menn osv. Det andre spørsmålet er hvordan man når målgruppen. Her kan man bruke ulike virkemidler.


Gjennomføring: Man gjennomfører de aktivitetene man har planlagt. man kan enten benytte egne medarbeidere eller leie inn eksterne byråer.

Evalueringsfasen: kan integreres i gjennomføringen ved at man ved ulike deadlines / milepæler måler effekten og vurderer endringer.
Var målene godt nok definert og forankret? Holdt analysen mål? Var planleggingen god nok? Ble planen godt nok gjennomført?


5.
Hva er krisekommunikasjon, og hvorfor er det viktig for en organisasjon å ha en plan for hvordan de skal kommunisere i en krisesituasjon?
Krisekommunikasjon er en plan i tilfelle noe skal skje som ikke er forventet; streik på flyplasser, noen som blir syke etter å ha spist bedriftens produkter, folk som blir syke eller dør i utlandet osv. Organisasjonene må forholde seg til både mediene og en mengde mennesker og organisasjoner som vil ha informasjon og svar: Hva skjer, er det sant, hva gjør dere?
Krisekommunikasjon er noe av det vanskeligste som finnes i en kommunikasjon. Organisasjoner som kommer i en slik situasjon vil sannsynligvis ikke ha tid til en kommunikasjon.

Ingen kommentarer: